20 de febrer 2012

Alimentació complementària



L'OMS recomana la lactància materna exclusiva fins els 6 mesos d'edat del nadó. Amb la Maria ho estem fent d'aquesta manera, tot i que moltes vegades vol menjar del nostre plat. Ens crida desde l'hamaca perquè no ens veu bé, l'agafem als nostres genolls mentre sopem i ella ens observa amb uns ulls encuriosits, mirant atentament el que ens fiquem a la boca i intentant agafar el got d'aigua quan bebem. És per això (tot i que encara no té 5 mesos) que li hem donat a probar alguna coseta. L'altre dia estava fent un pastís de pastanaga i la Maria no deixava de demanar-me noséquè, li vaig ensenyar la pastanaga que estava tallant a trossets i es va posar a moure les manetes tota contenta. Li vaig donar i es va posar a "mossegar" com si fos una nena gran. No va menjar res (perquè no estava ni cuita), però ella també volia participar d'alguna manera :) Un altre dia es va a posar a llepar una galeta (sense gluten) mentre jo esmorzava el meu Nesquick amb galetes. 

La lactància materna exclusiva proporciona molts beneficis:
  • Efecte protector contra infeccions gastrointestinals.
  • Protegeix d'altres infeccions com refredats, bronquiolitis, neumoníes, otitis, meningitis, infeccions d'orina, enterocolitis necrotitzant i de la síndrome de mort sobtada del lactant (SMSL)
  • Preveu futures enfermetats (a l'edat adulta) com l'asma, al·lèrgies, obesitat, diabetis, enfermetat de Crohn, colitis ulcerosa, arteriosclerosi i l'infart de miocardi.
  • Per la mare, la lactància materna exclusiva de sis mesos perllonga la durada de l'amenorrea induïda per la lactància, prevenint l'aparició d'anèmia després del part, accelera la pèrdua de pes i disminueix els riscos d'hipertensió i de depresió postpart

Tot això no m'ho he inventat jo, sinò que ho diu la OMS.

A partir dels 6 mesos farem l'alimentació complementaria (és a dir, alimentació que complementa a la llet materna) seguint el mètode de Baby Led Weaning (BLW), no sé si n'heu sentit a parlar. Es tracta de donar el menjar a trossets grans i deixar que els peques els agafin amb les seves manetes. Amb això s'aconsegueix que facin pinça amb els ditets, desenvolupar la psicomotricitat fina, que aprenguin a endur-se el menjar a la boca, que decideixin el que els agrada i el que no... Com diria Carlos González " Llavors només menjaran el que els agrada? Doncs clar que sí! Com fem nosaltres". Hi ha un video de Carlos González que parla sobre l'alimentació lliure de farinetes que està molt bé, deixo el link més avall.

En fi, que ja tinc ganes de probar el mètode però encara m'he d'informar una miqueta més. Us deixo uns enllaços d'interés que parlen sobre aquest tema:

- També recomano llegir el llibre "Mi niño no me come" de Carlos González i el llibre "Baby-led weaning, helping your baby to love good food" de Gill Rapley i Tracey Murkett. Ha sortit la traducció en castellà i es diu: "El niño ya come solo" de Ediciones Omega

La OMS recomienda la lactancia materna exclusiva hasta los 6 meses de edad del bebé. Con Maria lo estamos haciendo de esta manera, aunque muchas veces quiere comer de nuestro plato. Nos llama desde la hamaca porque no nos vé bien, la cogemos en nuestras rodillas mientras cenamos y ella nos observa con unos ojos llenos de curiosidad, mirando atentamente lo que nos metemos en la boca e intentando coger el vaso de agua mientras bebemos. Es por eso (aunque todavía no tiene 5 meses) que le hemos dado a probar alguna cosita. El otro día estaba haciendo un pastel de zanahoria y la Maria no paraba de pedirme noséqué, le enseñé la zanahoria que estaba cortando a trocitos y se puso a mover los bracitos toda contenta. Se la di y se puso a "morderla" como si fuera una niña grande. No comió nada (porque no estaba ni cocida), pero ella también quería participar de alguna manera :) Otro día se puso a chupar una galleta (sin gluten) mientras yo desayunaba mi Nesquick con galletas.

La lactancia materna exclusiva proporciona muchos beneficios:
  • Efecto protector contra infecciones gastrointestinales.
  • Protege de otras infecciones como resfriados, bronquiolitis, neumonía, otitis, meningitis, infecciones de orina, enterocolitis necrotizante y del síndrome de muerte súbita del lactante (SMSL).
  • Prevé futuras enfermedades (en edad adulta) como el asma, alergias, obesidad, diabetes, enfermedad de Crohn, colitis ulcerosa, arteriosclerosis y el infarto de miocardio.
  • Para la madre, la lactancia materna exclusiva de 6 meses, prolonga la duración de la amenorrea inducida por la lactancia, previniendo la aparición de anemia después del parto, acelera la pérdida de peso y disminuye los riesgos de hipertensión y de depresión postparto.
Todo esto no me lo he inventado yo, sino que lo dice la OMS.

A partir de los 6 meses haremos la alimentación complementaria (es decir, alimentación que complementa a la leche materna) siguiendo el método de Baby Led Weaning (BLW), no sé si habéis oído hablar. Se trata de dar la comida a trocitos grandes y dejar que los peques los cojan con sus manitas. Con esto se consigue que hagan pinza con los deditos, desarrollar la psicomotricidad fina, que aprendan a llevarse la comida a la boca, que decidan lo que les gusta y lo que no... Como diría Carlos González: "Entonces sólo comerán lo que les gusta? Pues claro que sí! Como hacemos nosotros". Hay un vídeo de Carlos González que habla sobre la alimentación libre de papillas que está muy bien, dejo el link más abajo.

En fin, que ya tengo ganas de probar el método, pero todavía me tengo que informar un poco más. Os dejo unos enlaces de interés que hablan sobre este tema.

- También recomiendo leer los libros "Mi niño no me come" de Carlos González y el libro "Baby-led weaning, helping your baby to love good food" de Gill Rapley y Tracey Murkett. Ha salido la traducción en castellano y se llama "El niño ya come solo" de Ediciones Omega.

4 comentaris:

  1. Molt interesant!la meva té 4 mesos, així que m'informaré d'aquest mètode. Gràcies!!!!

    ResponElimina
  2. Genial! Ja veuràs com amb el BLW disfrutareu tant tu com la teva peque :)

    ResponElimina
  3. Alerta! Precisament la pastanaga crua és un aliment que la literatura sobre BLW recomana evitar per perill d'ennuegar-se.
    Si es vol donar pastanaga que sigui bullida.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies! No li he tornat a donar pastanaga crua, aquell dia li vaig deixar perquè em demanava el que tenia a les mans, potser hauria de canviar la foto per no crear confusió :) Igualment gràcies perquè no tenia ni idea de que no la recomanaven crua. M'he de comprar el llibre de BLW, que ja ha sortit en castellà ;)

    ResponElimina